Informatie/Information.


De benaming: PENNING en MEDAILLE is voor meerdere uitleg vatbaar,ik ga er van uit dat een medaille draagbaar moet zijn,op de kleding bijvoorbeeld voorzien van een oogje en/of een ringetje en al dan niet aan een lintje.  (DRAAGMEDAILLE)

Een penning heeft die mogelijkheid niet,en men spreekt dan ook wel van van een LEGPENNING.

(In Dutch: we have two names for a medal;                    1/ PENNING  is a medal .  2/ MEDAILLE  is also  a       medal , but with the opportunity to wearable on           your clothes by example. )  

Koninklijke onderscheiding: Officier in de Orde van Oranje Nassau, een draagmedaille aan oog,ring en lint.


De zilveren inhuldigings medaille van 1980 van Koningin Beatrix.


(Royal Dutch medals)

Bij de Kynologische penningen zijn ook andere vormen  mogelijk,niet alleen rond maar ook ovaal of vierkant en rechthoekig wanneer ze een andere vorm hebben spreekt men ook wel van een PLAKETTE.        






  Zevenhoeks  uitvoering

                                                      Schildmodel













Dit zijn dus duidelijk plakettes











Het toeval wil dat ik van de bovenstaande zilveren plakette uit 1906 van de voormalige zilverfabrieken van J.A.A.Gerritsen te Zeist een catalogus heb gevonden uit 1919, met uitgebreide gegevens betreffende het te leveren assortiment.

Hierin is  een opgave van wisselschilden voor plaketten, deze heeft een afbeelding met honden.

 

 

 

 

 

 

 Deze wisselschilden waren er in 10 verschillende  uitvoeringen en afmetingen. Ook de materialen waren  naar keus; Lood.Brons,in brons verzilverd en in zilver en werden geleverd in een mahoniehouten kast met spiegelglas. 

De toenmalige verkoop prijzen waren voor die tijd zeker niet goedkoop;  de kleinste uitvoering van  34 x 25 cm. in brons ,was 120 guldens, de grootste van 58 x 42 c.m. in zilver kostte:  550 guldens !!!!!

(Old Dutch catalog  1916,with examples of plaquetes)


 

 

 

Hier nog een buitenlandse plakette.


Amsterdam een penning uit 1915 en een plakette uit 1921.

Cynophilia  uitgaven. Amsterdam 1936

Hieronder een voorbeeld van een bronzen  penning en een zilveren medaille uit 1898  van de toenmalige Kynologen Vereeniging Nederland met dezelfde afbeelding van een voorjaars en een najaars tentoonstelling. In deze periode werden nog vaak twee tentoonstellingen per jaar georganiseerd.



















  





(A example of  a bronze medal and a medal with the opportunity to wearable(medaille in Dutch) in silver,from the same Kennel Club and the same picture, and year,Spring and Autum exhibition 1898).

Er zijn wel penningen met een gaatje,maar dat zijn geen prijspenningen,een voorbeeld hiervan zijn de honden-belasting penningen,die aan de halsband van de hond bevestigd werd als bewijs van betaling.




Een hondenbelasting penning nog in de leveranciers verpakking.


Voorzijde

                                                    Keerzijde


CUPROLUX  is een fabriek die gevestigd is in de voormalige gebouwen van Begeer.



Hieronder drie hondenbelasting penningen van Amsterdam van verschillende jaren en ook verschillende modellen,zo dat men direct kon zien of de hond wel de penning van het juiste jaartal droeg,waarvoor betaald moest worden.


Er zijn ook penningen met een gaatje voor Rabies enting

(There are medals with a hole,but not Dog Prize Medals, above a vieuw of  Dog Tax Tags from the Netherlands and Belgium in Europe) 


 

 

 

Een moderne  Nederlandse Rabiës penning uit 2015 met de tekst  ook in drie andere talen; Frans Duits , en Spaans van Aluminium, 25 m.m.

======================================


Een Duitse belasting penning,geldig voor 2 jaar.                ( a German  taks tag for two years)                           

Heeft U vragen ?          e-mail:   numis.matz@quicknet.nl       of               f.matzen@quicknet.nl